Levende nierdonatie: hoe tevreden zijn de donoren?


H.J. Kloke, C. van der Weerd, D.B. Pilzecker, C.W. Hooghof, F.C.H. d' Ancona, J.F. Langenhuijsen, J.C.M. Kusters, E.M. Ommen, P.H.M.M. Dooper

Thursday 15 march 2018

15:25 - 15:30h at Willem Burger Foyer

Categories: Nursing, Session (poster)

Parallel session: Poster session 1: Nursing


Introductie

Levende nierdonoren doorlopen net als hun ontvangers een voorbereidingstraject voordat zij een nier af kunnen staan. Dit traject bestaat uit voorlichting, maatschappelijk werk, medisch onderzoek, beoordeling door uroloog en anesthesist, planning, opname, operatie en controle nadien. Wij onderzochten met een vragenlijst hoe tevreden onze donoren over dit traject zijn.

Methode

Nierdonoren krijgen bij ontslag uit ons ziekenhuis een vragenlijst die zij thuis in kunnen vullen en 6-8 weken later bij de poliklinische controle inleveren. Zij mogen kiezen of zij hun naam op het formulier vermelden. Ze worden gevraagd om het jaar van donatie, geslacht, leeftijdscategorie (opgedeeld in decennia) en wijze van donatie (direct, cross-over, domino, altruïstische donatie) te vermelden. Er zijn 23 vragen over het team levende nierdonatie (voortraject, donorprocedure, controle nadien) en 19 over de afdeling urologie (opname, communicatie, ontslag). De vragen kunnen gewaardeerd worden van 1 tot 10 (zeer ontevreden tot zeer tevreden). Er kunnen ook opmerkingen en suggesties genoteerd worden.

Resultaten

254 donoren werden in de jaren 2014 t/m 2016 gevraagd om de vragenlijst in te vullen, waarna 138 (54%) deze inleverden. Niet elke donor vulde de vragenlijst geheel in. De gemiddelde score van het team levende nierdonatie was 8,6 (uiteenlopend van 4 tot 10) en van de afdeling urologie 8,3 (uiteenlopend van 1 tot 10). Daarbij was er geen wezenlijk verschil tussen directe, cross-over, domino of altruïstische donatie, tussen mannen en vrouwen of tussen leeftijdsgroepen. Donoren die hun naam niet op de vragenlijst vermeldden, gaven geen lagere scores. De volgende scores waren het laagst: de tijdsduur van de gehele procedure kreeg een gemiddelde waardering van 7,2 en de wachttijd voor het opnamegesprek op de afdeling urologie kreeg een gemiddelde waardering van 7,8. Over deze aspecten werden veel commentaren geplaatst.

Conclusie

De gemiddelde waardering van onze nierdonoren was goed. Het laagst scoorden de tijdsduur van de procedure en de wachttijd bij opname, op deze vlakken valt dus de meeste winst te behalen. Naar aanleiding van de lagere scores voor de wachttijd opnamegesprek is het opnamebeleid al aangepast, waarna de waardering steeg van 7,5 naar 8,3. Het aantal ingevulde vragenlijsten was relatief laag, daarom denken wij erover om de vragenlijst aan te passen.